מחקרים

פעילות נוגדת דלקת של תרפיה אקלימית בים המלח לפסוריאזיס

תרפיה אקלימית בים המלח יעילה מאוד בטווח הקצר לפסוריאזיס

ים המלח (צילום: אילוסטרציה)

תרפיה אקלימית היא טיפול מתואר היטב לפסוריאזיס. תרפיה אקלימית בים המלח בישראל מורכבת מחשיפה אינטנסיבית לשמש ורחצות חוזרות בים המלח והיא נחשבת ליעילה מאוד בשיפור התסמינים הקליניים ותוצאים המדווחים על ידי מטופלים. עם זאת, ההשפעה של תרפיה אקלימית בים המלח עדיין לא נחקרה באופן מספק ולכן במחקר זה ניסו החוקרים להעריך את ההשפעה שלה על העור במטופלים עם פסוריאזיס תוך שימוש בשיטות אימונוהיסטוכימיות כמותיות וניתוח דגימות דם.

במסגרת המחקר נעשה שימוש בביופסיות עור מ-18 מטופלים ממחקר עוקבה קודם. הדגימות נלקחו מאזורים ללא נגעים פסוריאטיים ומאזורים פסוריאטיים בזמן הבסיס. כמו כן, לאחר תרפיה אקלימית בים המלח, נלקחה ביופסיה נוספת מנגע פסוריאטי. בקרב מטופלים אשר השיגו תגובה עורית מלאה, נלקחה ביופסיה לאחר הישנות המחלה. בדיקות דם גם כן נלקחו באותן נקודות זמן. בנוסף, ביצעו החוקרים צביעת המטוקסילין אאוזין וניתוח אימונוהיסטוכימי של CD3, CD4, CD8, CD11c, CD103, CD163, CD207, forkhead box P3, Ki67 ומיאלופראוקסידאז. לבסוף, אספו החוקרים נתונים אודות כולסטרול, חלבון מגיב C, גלוקוז, המוגלובין A1c וטריגליצרידים מבדיקות הדם של המטופלים.

תוצאות המחקר הראו כי למעט CD207 כל הסמנים הביולוגיים העוריים ירדו לאחר תרפיה אקלימית בים המלח. לאחר הישנות המחלה, לא נמצא שום הבדל סטטיסטי מובהק בסמנים הביולוגיים ביחס לזמן הבסיס במדידות מהנגעים הפסוריאטיים. עוד נמצא כי היה מתאם בין רמות הצביעה ל-CD207 ומדד ה-PASI בזמן הבסיס בעוד שרמות הצביעה של CD163 היו במתאם עם מדד ה-PASI בסוף הטיפול. מבחינת בדיקות דם, לא נמצאו כל הבדלים בבדיקות הנבחרות לאורך המחקר.

בהתאם לתוצאות הקליניות, ממחקר זה עולה כי תרפיה אקלימית בים המלח יעילה מאוד בטווח הקצר וכמעט מנרמלת את כל הסמנים הביולוגיים. עם זאת, לאחר הישנות המחלה, הייתה חזרה של אותם סמנים לרמות ההתחלה.

מקור:

Emmanuel T. et al. Experimental Dermatology (2022). https://doi.org/10.1111/exd.14549

נושאים קשורים:  מחקרים,  פסוריאזיס,  טיפול אקלימי בים המלח,  ים המלח,  סמנים ביולוגיים
תגובות